bitcoin

Η τρίτη επανάσταση του Bitcoin είναι εδώ!

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αυτό που ζούμε την τελευταία περίοδο με τα κρυπρονομίσματα και ειδικά με το bitcoin είναι η τρίτη (και φαρμακερή;) επανάσταση αυτής της νέας οικονομίας που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα της.

Αν δούμε το διάγραμμα τιμών του bitcoin με τις μηνιαίες διακυμάνσεις του από το μακρινό 2014 μέχρι σήμερα μπορούμε να οριοθετήσουμε την κορύφωση του πρώτου ξέσπασματος το Δεκέμβριο του 2017 (έφτασε περίπου τα 20.000 δολλάρια) τη δεύτερη τον Ιούνιο του 2019 (υψηλά τότε στα 13.800 δολλάρια) και το τρίτο κύμα -πάνω στο οποίο βρισκόμαστε τώρα- άρχισε τον Νοέμβριο του 2020 φτάνονύτας τον περασμένο μήνα το εντυπωσιακό ταβάνι των 64.900 δολλαρίων.

Σίγουρα αυτή η διακύμανση τιμής που αποδίδει αρκετά πάνω από 300% μέσα σε έξι μήνες (!) δεν μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί με τα κλασικά εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης. Δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να προβλεφτεί ένα τέτοιο πελώριο κύμα. Αυτή η κούρσα ερμηνεύεται με άλλου είδους αναλύσεις που εκτός από  οικονομικές εγώ θα έλεγα ότι αναγκαίες είναι και κοινωνιολογικές προσέγγισεις που μελετούν την μαζική συμπεριφορά.

Ο περασμένος Απρίλιος ενώ ήταν ο πρώτος που έκλεισε με ζημιές (στο κλείσιμο του) για το bitcoin μετά την ξέφρενη ανοδική πορεία από το περασμένο χειμώνα μέχρι τώρα, έδωσε νέο συνεχόμενο υψηλό στα 64.900 όπως προαναφέραμε.

Για πολλούς και για αυτό ακριβώς το λόγο ο Απρίλιος σηματοδοτεί την αρχή μια μεγάλης διόρθωσης. Πάντως η αλήθεια είναι ότι ο “οδηγητής” των κρυπτονομισμάτων μετά το στραπάτσο στο διάστημα μεταξύ 14 – 25 Απριλίου όπου έχασε σχεδόν 30% της αξίας ακολουθεί μια σεβαστή πορεία μέχρι σήμερα (6 Μαίου) και δεν αποκλείεται μία νέα έκπληξη για νέα υψηλότερα υψηλά στον τελευταίο ανοιξιάτικο μήνα.

Ακριβώς αυτό θέλω να επισημάνω… Ότι αυτή η νέα αγορά μπήκε με τεράστια σφδοδρότητα στη ζωή μας και ίσως οι προβλέψεις και οι αναμονές μας που στηρίζονται στο παραδοσιακό σκεπτικό σχετικά με το “ότι ανεβαίνει, κατεβαίνει” ίσως να σηκώνουν περισσότερη συζήτηση από το.. κανονικό για αυτό το ψηφιακό αγαθό.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι το bitcoin και γενικά η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα ανεβαίνει εις το διηνεκές, απλά γινόμαστε μάρτυρες στη γέννηση κάτι ολοκληρωτικά καινούργιου στο χώρο της παγκόσμιας οικονομίας που οι περισσότεροι δεν το έχουμε καλά καλά κατανοήσει και καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι στις εκτιμήσεις μας μέχρι να κοπάσουν οι αναταράξεις που προκαλούνται από κάτι τόσο σπουδαίο.

Μην ξεχνάμε ότι το στοιχείο του ανοδικού αιφνιδιασμού που κυριάρχησε είχε να κάνει με την ένταση του φαινομένου και δεν φαίνεται ξεκάθαρα προς το παρόν ότι έχει ξεθυμάνει η διάρκεια του.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *